Detectivemarketing.com

UD-grodorna (fort…)

Published by on december 21, 2005 at 10:02 f m

This blog post is in Swedish (an exception).

De kritiska rösterna runt UD höjs för var dag. Det har nu övergått att bli en egen ”Regeringssåpa” utan slut. B-skådisarna i huvudrollerna saknar ofta empatisk förmåga att förstå att folk dör på riktigt i denna långa såpa. Detta avsnitt i regerings såpan bjuder följande scenario. Vår Stefan Engeseth var på väg ner till Beirut för att hålla en workshop. Tre timmar före avgång från Arlanda ringer telefonen och sms:en piper och berättar om att bomber exploderar och folk dödas I Beirut. Flygbolaget kan inget göra utan UD:s inrådan. Nyheten flyter runt på Internet i 8 timmar utan någon reaktion ifrån UD. Själv ringer han dit och personen som är ansvarig har gått hem. Med andra ord får det enbart bli oroligheter och krig ute i världen på svensk kontorstid! Men svarar gör de till slut ändå. Då börjar ursäkter som mer låter som verser ur små grodorna: ”Vi hittar inte själva något på vår hemsida (regeringen.se).” ”Känner inte till någon orolighet i Beirut, Stefan berättar och de skall undersöka och ringer faktiskt tillbaka” nästa groda ”några bomber är väl inte så farligt.” Sedan kommer den sanslösa förklaringen ”På UD kan vi inte fatta några snabba beslut!” och det bara fortsätter ”vi vill inte göra en avrådan att resa till olika platser för tidigt för det ställer till det med försäkringar och det blir dyrt för försäkringsbolagen!” Oavsett vad UD uppdrag är så blir effekten att de hellre sänder svenska medborgare ut i krig och oroligheter än att det kostar några kronor i steg ett. Vad kostar sjukvården när samma personer kommer hem?
Men trots denna fabulösa inkompetens så har de humor. Frågade om det är större risk att åka ditt om man ser amerikansk ut (vilket är problem på många ställen idag)? Då svarade de ”ta på dig en svensk T-shirt!” Faktum är att idag säljs det mest kanadensiska t-shirt på Amerikanska flygplatser. Snart kommer säkert Svenskarna flagga om på väg ut i världen till andra länder om inte Regerings Såpan blir bättre än så här. Kanske kan TV4 kan göra en stödgala för UD där de istället för pengar får kompetens från folket så verkligheten kan göra sig synlig även för dem (men då måste den väl sändas på kontorstid).

PS Vi håller gärna en workshop för Sveriges regering/UD utan kostnad i kreativitet/ONE, om det kan bidra till ett mer föränderligt agerande.