Nyhetsbrev nr 6-7 - 2008
Kostnadsfri inspiration och tips en gång i månaden

> Hemsida/blogg
> Böcker
> Konsultation
> Föreläsare
> Fler Nyhetsbrev

 

 

 

Ladda gratis
ner sommar
läsning:


Ladda ner
första kapitlet
.Ladda ner
hela boken
.


 

  

Zlatan i din talangträdgård?
Skulle Zlatan få anställning på din arbetsplats? Det vill säga, skulle en person som inte har de formella kraven men gör målen och skapar resultat få anställning din arbetsplats? Ställ dig upp direkt och ställ den frågan? Sänd oss gärna svaren.

När vi i workshops ställer den frågan blir oftast svaret ja. Men vid ett tillfälle sa en VD, nej aldrig. Vi är ett lag och inte någon enskild stjärna. VD:n förklarade vidare, för oss är det ingen mening att vinna om det inte är vårt lag som vinner. Vår filosofi och företagskultur går före nästa bokslut. Andra har förklarat att deras formella krav sållar bort alla som inte uppnår kraven. Vissa erkänner att en bakgrund som Rosengård kan vara ett hinder. För övrigt har vår Stefan också växt i den rabatten.
I platsannonser ljuger företagen sig blå och gula för att få in spelare som Zlatan, men när man väl lyckas bänkar man dem innan de hunnit göra mål. Orsaken är att det är enklare att skriva en platsannons om ”en kreativ arbetsplats med högt till tak” än att vara det. På ett företag berättade en person för oss att man inte får sälja för mer än en miljon kronor per år, efter det slutar bonusen att gälla. Enbart den personen har potentialen att sälja för två-tre miljoner kronor. Syftet är att man inte vill ha för stora inkomstskillnader. Det är som att säga till Zlatan Ibrahimovic; om du gör mer än två mål blir du bänkad.
Några av de mest begåvade talangerna vi träffat arbetar på spelföretag. Om talangen Olof Palme var 19 år idag skulle han ha suttit och arbetat på ett spelföretag. Det skulle säkert ge meningsfulla spel men hur kan man attrahera sådana hjärnor till dagens storföretag?
”För att skapa virtuella produkter måste man arbeta i en virtuell kultur.” Peter Blom, Spelexpert
Man kan skapa det vi kallar en ”talangträdgård”, en plats där individen kan växa i rätt klimat och få spelutrymme. Rätt närmiljö gör att talanger känner trygghet och kan växa. Det är lättare för ett storföretag att skapa en miljö inom kolossen än att göra om hela företagskulturen. Bonusen är att man slipper ljuga i platsannonserna, det räcker att skriva ”vi planterar nu vår ”talangträdgård” och söker kreativa talanger som Zlatan för att växa i en miljö där du får bollen ofta.” Fundera gärna på det i sommar när du rensar i trädgården, kanske gör du plats för Zlatan? Bästa sommar trädgårdsbilderna får en fotboll av oss (med en Rosengårds autograf på).

Vi önskar dig en sommar värd guld
Vår Stefan Engeseth håller just nu på att skriva tre böcker samtidigt. Som ordblind författare är det lite galet, men han påstår att det enklare att skriva tre böcker samtidigt än att skriva en bok. Finns där någon vettig förklaring på det får ni gärna höra av er. Alla svar och goda vibbar belönas med en guldkantad sommar.

Många söker inspiration och omskakning så att deras nuvarande talanger kan vakna till liv, vad söker du? Kanske är det orsaken till att fler än väntat redan bokat in våra föreläsningar/workshops till efter sommaren. E-post till Stefan. Solmobil 0704 44 33 54.

Sugen på mer fotboll i sommar? Titta då in på Erik Dahlbergs blogg, fotbollslivet.

Topp 10 mest populäraposterna

Plus några inspirationsposter från vår
blogg

1. Lego + IKEA = millions of new stores
2. Loleini Unga: New YouTube star (video)
3. John Dahlbäck: A humble success DJ (video)
4. Join Al Gores support of Barack Obama
5. Sims 2 YOUr brand
6. Engodsag.dk: Smart Danish software