Nyhetsbrev nr 3-4 - 2006
Kostnadsfri inspiration och tips en gång i månaden!

> Hemsida/blogg
> Böcker
> Konsultation
> Fler Nyhetsbrev
0704 44 33 54
> Epost


> Stefan Engeseth
föreläser/modertor

Ettårsbröllop
Första året svävar man i det blå, då är allt i blått och inget skär sig, högt däruppe på toppen av bröllopstårtan. Bröllop är en bra affär och Svenska kyrkan behöver ta steget framåt i sin affärsevolution så att röda siffror blir svarta eller himmelskt blå. Livstidsansvarets tunga löften ”tills döden skiljer oss åt” känns lite hårt i en tid då vi mer och mer lever i föränderliga relationer. Folk skiljer sig och gifter sig som aldrig förr, familjer av idag är förgrenade till 2-7 familjer som i t.ex. filmen ”Varannan vecka.”
Nya tider är nya tjänster för den som lever i sin samtid. Kanske kan Svenska Kyrkan erbjuda en ny tjänst: Ettårsbröllop. Då kan man ge järnet i ett år och sedan är det slut. Perfekt, då kan man prova på livet med ringar fast här med ingraverad garanti och öppet köp (förpackat och bäst före datum i ringarna). Då kan man bara sväva i det blå i ett år utan att landa, lite som en smekmånad på 12 månader. Att skiljas och göra slut är oftast så ångestladdat att ingen vill göra om det igen, här kan man planera in det ifrån början. För kyrkan kan det bli en ny tjänst/ceremoni vid altaret där ringarna ges tillbaka till varandra (självklart med en lika stor avslutningsfest). Med nya tjänster följer nya beteenden, kanske kommer nästa storfilm att heta ”vart annat år”?
Hur många ”ett års bröllop” skulle du hinna med på låt oss säga sex år? Och med vem? Skulle arrangörerna till bröllopsfesterna bli större än eventbolagen? Var Lill-Babs före sin tid? Kändisbröllop av idag varar lika länge som veckans löpsedel, hur påverkar det beteenden? Vem skulle tjäna på dessa tjänster? Blir även denna idé en tv-serie som t.ex. Antikdeckarna?
Kan marknaden erbjuda ett års smekmånad med allt inbakat?

Är bröllop ett event?
Eventbolagen etablerar mötesindustrin i landet. Men det är för få företag som har kick off och möten för 1-2 MKR. Men det finns en del av mötesindustrin som ligger långt ifrån Stureplan. I förorterna har man samma budgetar och där har bröllopen förvandlats till ett event med lika många gäster och mat som ett börsbolags kick off. För inte känns 1500 gäster, ett ton kött serverat, och en helikopterfärd längre som ett vanligt litet bröllop, utan mer som ett “eventbröllop”. Dessa bröllop syns inte så ofta i medier eftersom familjens rykte inte behöver synas utanför sina egna kretsar. Oavsett om det handlar om familjens rykte eller företagets så är det värt att investera ett par miljoner i ett möte för olika folkgrupper i Sverige (Araber, Iranier, Libyer m.fl.).

I USA kan samma folkgrupp investera det femdubbla i ett bröllop. Konkurrensen i Sverige mellan vem som har bäst bröllop har ökat tack vare tv-shower och nu åker man helikopter och luftballong etc. Nästa steg borde vara eventbolagens tjänster. Kanske är det dags för Joakim Bodén, Rikard Wildhussoch gänget att lära sig dansa magdans i Rinkeby? Hur kan ditt företag gifta sig med omvärldens möjligheter och bredda sin marknad utan att det blir ett one night stand?