Nyhetsbrev nr 10
Kostnadsfri inspiration och tips en gång i månaden

> Hemsida/blogg
> Böcker
> Konsultation
> Fler Nyhetsbrev


> Stefan Engeseth Föreläsare

> Kontakt/Epost


 

 
 
Roliga resultat

Hur kul har ni det egentligen på jobbet? Svaret handlar mer om resultat än vad er ekonomiavdelning förstår. Vi har misstänkt det länge, personal som har roligt på jobbet gör bättre resultat, eller som vi säger ”roliga resultat.” Starta med att ett humortest i kommande platsannons. Eller så kan ni göra ett gäng apor till metafor för affärsplanen och omsätta 304 MKR med en prognos på 500 MKR?


”Skratta hela vägen till banken” är sant på många sätt, roliga resultat skapar mer spring till banken. På företag där personalen förstår hur de kan påverka resultatet har de lättare roligt. Det låter logiskt och enkelt men tyvärr ser vi många företag som har köpt in lösningar som enbart är förståligt för ledningen. Om istället personalen att bli ett med varumärket skapas i sin tur en vinnande företagskultur. Kopplingen mellan att vara en del av lösningen och det vinnande laget skapar mening och drivkraft. De problem och utmaningar som för individen kan verka orealistiska men som personalen tillsammans kan lösa förflyttar vision till resultat. Det är det som förflyttat Southwest Airlines att öka sin aktiekurs 300 % och får Cheap Mondays apor att dansa upp till 500 MKR (snart). Varuhuset Jungle Jims sanslösa affär omsätta närmare miljarder kronor och skratt (se videoklipp).
Vad är det då som dessa framgångsrika företagen gör när de har så roligt? Vår tolkning av dem är att personal som har roligt är motiverade och är kopplingen mellan sitt agerande och företagets resultat. Många gånger är dessa företag snabbare på att utveckla och anpassa sig till förändringar. Kanske inte så konstigt för om humor är en del av agendan så vågar fler delta i dialogen. När skrattade du senast när du läste en platsannons? Humor är seriös business och det startar ofta med att plocka in rätt personer. Kompetens går att köpa men man anställer attityd, kompetens är opersonligt men attityd är personlighet till 100 %. Företag som Vattenfall håller inte skrattkurser pga. minskad konkurrens, utan tvärtom – de vill öppna den kraft hos personalen som frigörs i skrattet. Kanske borde ”roliga resultat” få en egen rolig årsredovisning (hur roligt är ert resultat?).

Läste New York Times, Financial Times och Playboy vårt förra nyhetsbrev? Vem vet men de öppnar nu i alla fall upp sina hemsidor enligt Resume.se. Vem kommer införa ”roliga resultat” på  styrelsemötet först?


Årets intensiva uppdateringsseminarium om Nya media, Varumärken, Design och Marknadsinformation & effekter – Tendensdagen 18 oktober! Läs mer och anmäl Dig här!
2-rätters middag och Rivierans Guldgossar på kvällen 18 oktober, start ca 17.30. Lättarrangerat kund-, personal eller familje-evenemang. Boka här!

Nu kan du ta ett quantum-steg i ditt skrivande med Jan Cederquist
Han har ett av sina sällsynta skrivarseminarier 28-31 oktober. Tre och ett halvt dygns intensivt internat, dyrt som fan, men det är värt varenda krona och mer till. Man kommer därifrån med en helt annan verktygslåda som funkar livet ut, och man äter och bor bra. Vill du veta mer kan du maila till Jan på jan@tao.se, eller ring på 0709-969383.

Butiksdagen 2007 Stockholm 15 november.
Dagsfärska frågor, aktuella trender och fallstudier. Möt några av de främsta
aktörerna inom detaljhandeln just nu. På en plats, vid ett tillfälle. Vår Stefan Engeseth är moderator denna dag därför får läsare av detta nyhetsbrev 50 % rabatt (ange Detective Marketing i rutan för rabattkod).
Mer information & anmälan.

7 inspirationsposter ifrån vår blogg (21.000 prenumeranter)
1. Buy yourself a movie role on eBay.com
2. Pampers sponsor sex?
3. Children vs. brands
4. Become ONE with your Nokia
5. Unique Selling Unique (USU)
6. Are we computers?
7. An elevator pitch that turns upside down
8. Overkill PR for Thai Air