Detectivemarketing.com

Marknadsföraren som dansar – Folkuniversitetet (tidningen)

Stefan Engeseth har gjort en lite ovanlig karriär
från dansare till marknadsförare.

Musiken börjar ljuda i högtalarna och du uppmanas att släppa loss i ett par minuters discodans. Nej, det är varken fest eller ett Friskis- och Svettispass. Det är Stefan Engeseth som inleder sin föreläsning om nytänkande inom marknadsföring på iiU, Folkuniversitetet i Stockholm. Publiken är till en början tveksam men så småningom är de med på noterna.

– Kreativitet går ut genom kroppen, menar Stefan Engeseth som har gjort en lite ovanlig karriär från dansare till innehavare av titeln årets marknadsförare. Förra året kom hans bok ”Detective Marketing” på svenska och snart hoppas han lansera den även på engelska i usa.

Stefan är en man full av idéer och har blivit uppmärksammad för sin kreativitet och sina teorier. Han är ett levande bevis på att man kan lyckas genom att gå sina egna otraditionella vägar i utbildningsvärlden.

Redan tidigt visste Stefan att han ville bli dansare. I skolan var han väldigt orolig och saknade det där att röra på sig då det blev mycket stillasittande. Han började med danskurser på Folkuniversitetet i Malmö, fortsatte på Balettakademien i Stockholm och var på väg till NewYork för en framtida danskarriär.

Stefan berättar att han hållit en hel del föreläsningar i skolan och
ibland när han tittat ut över en församling har han känt igen sig i vissa elever. Sett att de har hans roll.

– Dansen är väldigt befriande för i tonåren har man egentligen ingen relation till sin kropp och sin rörelse och glädje, förklarar han. ”Min riktiga studiemotivation kom när jag började dansa”.

Även minnets betydelse och hur en dansare kan komma ihåg alla rörelser och koordinationer började tidigt intressera honom. Idag finns vetenskapliga rön som bekräftar rörelsens betydelse inte bara för kroppen och hälsan utan även för hjärnan och vår inlärning. Stefan beskriver den känsla och insikt dansen gett honom:

– Det är som att bo i en tvårummare och plötsligt upptäcka att det finns fyra nya rum och så hittar man fler och fler rum.

Stefan gick upp i dansen helt och hållet och säger idag att han tränade alldeles för mycket. Han blev aldrig trött utan gick omkring i ett lyckorus. Allt runt omkring honom kretsade kring dansen så Stefan började gå till biblioteket och läsa marknadsföringsböcker. Han kontaktade även personligen författare till böckerna för en dialog. Att det blev just marknadsföring förklarar han genom att beskriva den oändliga kreativitet som skapas när man dansar. Stänger man av den kanalen så skapas det en oro i kroppen. Stefan sökte ett yrke där han kunde få utlopp för den kreativiteten.

– Inom marknadsföring finns det inga rätt eller fel utan man söker hela tiden nya grepp. Det kan jämföras med den moderna dansen där det ligger mycket i att söka nya rörelser, säger han.

– Jag tror att vi förlorar mycket av barnets genialitet i vuxenvärlden. I dansen tror jag också man får kontakt med barnet i sig själv, fortsätter Stefan.

Kanske är det därför en av hans mentorer, Erik, bara är tre år. Helst skall en mentor vara olik en själv så att de kan fylla upp de luckor som man själv saknar, anser han. Då kan man alltid se så många nya möjligheter.

Att bryta mönster och röra sig fritt är något som går igen i det mesta av det Stefan intresserar sig för. Oavsett om det gäller dans eller marknadsföring.

– Det är lätt att bli bekväm och söka sig till relationer som ger bekräftelse på ens egna egenskaper, men att befinna sig på den plats man är kanske är ointressant i längden, menar han.

Man måste gå ut på okänd mark, det kan till exempel återspegla sig i vilka utbildningar man går. Det har varit väldigt lärorikt för mig att hamna i oväntade situationer och ”När olika kompetenser möts kan något nytt skördas” Ett intressant experiment för Stefan skulle vara om Folkuniversitetet vid krsstarten skickade alla som anmälde sig till fel kurser.

– Det skulle ge deltagarna mer för när utbildning blir precis som deltagaren förväntar sig blir det också en stagnation, säger Stefan. Hans erfarenhet är att om man frågar vad någon vill ha så säger de ofta det men vad de behöver är en annan sak.

Stefan tror mycket på ”mötet med okunskapen”. En reklambyrå i Malmö som han jobbat med bjuder ofta in någon förbipasserande från gatan för att vara med i möten som skall leda till nya idéer.

Slumpartade möten är också en av teorierna i ”Detective Marketing” som numera är ett globalt varumärke. Bakom namnet finns egna erfarenheter av intervjuer med privatdetektiver som också arbetar med att ta reda på så mycket som möjligt om människor och vad de är intresserade av. Ett arbetssätt som säkerligen går att använda sig av även i utbildningssammanhang.

– Kunder lämnar fotspår efter sig, säger Stefan. Om man kan tyda de variablerna kan man förutse trender och också påverka dem.

För den som är intresserad av att läsa Stefan Engeseths bok finns den att ladda ner från internet. Där finns det också möjlighet att ställa frågor direkt till honom om hans marknadsföringsteorier.

Av Lena McIvor
Folkuniversitetet, Tidskriften